Over ons

Over Ons

Op NoordWIJde telen wij op duurzame wijze kruiden, groenten en klein fruit. Zonder kunstmest, pesticiden of zware machines, mét aandacht voor de gewassen, bodem en biodiversiteit. Vers van het land verwerken we ons kruid en fruit tot thee, jam of siroop. Eerlijke producten vol smaak, die we graag lokaal verkopen. 


De mensen achter NoordWIJde zijn Gerbrand, Marlijn en Erwin.

Gerbrand

NoordWIJde is in 2019 opgericht door Gerbrand Marbus. Gerbrand groeide op als zoon van een bollenteler. De familie Marbus runde van oudsher een mooi bollenbedrijf, maar Gerbrand had andere interesses. Na zijn studie in Delft was hij jarenlang werkzaam in de wereld van technische startups. Toch liet de landbouw hem niet los. Door het onderzoeken, lezen en leren over de huidige manier van landbouw versus regeneratieve landbouw, kon hij niet anders dan actie ondernemen en gewoon beginnen. 

Gerbrand koos er ervoor om kruiden, kleinfruit en meerjarige groenten te telen. Gewassen die zich thuis voelen op de schrale duinzandgrond. Ook vanuit de geschiedenis kent Noordwijk namelijk een rijke kruidenhistorie. In 1554 publiceerde Rembert Dodoens, plantkundig arts, het eerste “Cruydeboeck”. Dit boek diende als basis voor verdere beschrijving van de teelt en toepassing van kruiden door de geleerden Clusius en Boerhaave. Noordwijk bleek de ideale spot om kruiden te telen vanwege de zandgrond en het milde zeeklimaat. Rond 1880 werd dit gebied ook wel de Tuin van Holland genoemd met kruiden, asperges, aardbeien en nog veel meer. Vanuit Noordwijk werd er geleverd aan heel Nederland. 

Met NoordWIJde pakt Gerbrand deze traditie weer op. Hij gelooft erin dat je op een regeneratieve manier van telen de natuur en biodiversiteit kan verbeteren en ook nog financieel positief kan zijn met gezonde voeding voor de omgeving.

Marlijn

Marlijn was jarenlang werkzaam in de pedagogische sector. De laatste jaren als gastouder. Dit werkte prachtig in combinatie met de zorg voor haar eigen twee kinderen. Vanuit de wens om deze kleintjes de beste start en een goede toekomst te geven begon haar zoektocht naar gezond voedsel als fundament voor goede groei. Ze verdiepte zich in de bodem als basis voor voedsel, biodiversiteit en de invloed van het menselijk handelen hierop. De wens om actief bij te dragen aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem groeide. Maar hoe? 

Bij toeval kwam ze in aanraking met de Warmonderhof, de opleiding voor biodynamische landbouw. Deze opleiding bleek een schot in de roos: leren in de praktijk op het land en aanvullende theorie op school. Hoe mooi zou het zijn een eigen tuinderij te runnen? In juni 2021 zag ze de vacature: ‘Ondernemer(s) gezocht voor NoordWIJde’. Ze was direct enthousiast over dit prachtige initiatief van Gerbrand, net als haar partner Erwin. Herstellende landbouw, duurzaam, lokaal. En dat vlak achter de duinen bij Noordwijk! Na een goed gesprek met Gerbrand was het beklonken. Vamos! Marlijn en Erwin startten enthousiast als tuinders/ondernemers. Het voelt als een eer én fantastische uitdaging om NoordWIJde voort te zetten en te ontwikkelen. Het is elke dag een feestje om de oprijlaan op te fietsen en de tuin te zien liggen. U vindt Marlijn komend seizoen veel op de tuin, ergens tussen de kruiden, fruit en groenten.

Erwin

Voor NoordWIJde heeft Erwin met veel plezier gewerkt bij TOPdesk. Een softwarebedrijf uit Delft waar hij diverse commerciële functies heeft gehad.

Sinds Marlijn de opleiding biodynamische landbouw is gaan volgen aan de Warmonderhof en hij meer leerde over (de gebreken van) ons huidige voedselsysteem, is bij hem de bewustwording gegroeid en de wil ontstaan hier actief mee aan de slag te gaan. Hij volgde een permacultuur jaarcursus bij Taco Blom en nadat Erwin en Marlijn diverse tuinderijen hebben bezocht en ze voorbeelden zagen van rendabele bedrijven waar kleinschalig biologisch geteeld werd, begon het idee van een eigen tuinderij steeds meer te leven.

Na 2 seizoenen NoordWIJde is Erwin inmiddels begonnen aan een nieuw avontuur als pachter op het perceel van Land van Ons te Wassenaar. Op het perceel van 7 hectare bouwt hij een nieuwe tuinderij op genaamd:  WIJdehorst. 

Partners

Winkelwagen