Zelfoogst

Door het kopen van een oogstaandeel word je oogstdeelnemer en lid van de tuingemeenschap. Dit betekent dat je van mei tot en met november wekelijks je eigen groenten oogst. Vers, gezond en lekker! Je neemt elke week gemiddeld 5 à 6 verschillende seizoensgroenten mee naar huis. Zie voor het overzicht de oogstkalender.

Maar je doet meer! Jouw deelname maakt lokale en duurzame voedselproductie mogelijk. Tegelijkertijd draag je bij aan een gezonde bodem en rijke biodiversiteit. 

Je ontvangt maandelijks een digitale nieuwsbrief vol met tuinweetjes. Via een wekelijks oogstbericht word je op de hoogte gehouden wát en hóe er die week geoogst kan worden. Daarbij maken de tuinders graag tijd voor een praatje en voor het beantwoorden van vragen. Zo ben je als oogstdeelnemer een teeltseizoen lang betrokken bij de groei en bloei op de tuin, krijg je inzicht in het werk van de tuinder en leer je wat er allemaal komt kijken bij duurzame teelt.

Als lid van de tuingemeenschap deel je de oogst met de andere leden. In voor en tegenspoed. Meestal kun je zoveel oogsten als je nodig hebt. Soms geeft de tuinder richtlijnen om een eerlijke verdeling te waarborgen.

Maar ook wanneer je geen oogstaandeel hebt ben je van harte welkom voor een rondje over de tuin. En kun je als vrijwilliger meewerken. NoordWIJde is dus meer dan een productietuin en nodigt je uit om de tuin te komen beleven!

Openingstijden voor zelfoogst (wekelijks van mei t/m november):

woensdag van 10.00 – 17.00 uur
vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
zondag van 10.00 – 15.00 uur

Het is handig om zelf een krat of tas mee te nemen.

Wij zijn voorstanders van duurzaam vervoer. Als het niet anders kan is het mogelijk om de auto te parkeren op de parkeerhaven aan de Duinweg tegenover de oprijlaan Duinweg 52. Vanaf daar is het nog ongeveer 100 meter lopen.

Oogstaandelen en prijzen

De prijs van een oogstaandeel voor seizoen 2024 (mei tot en met november):

1 volwassene€350
2 volwassenen€650
Kinderen onder de 5 jaar€0
Kinderen van 5 t/m 11 jaar€55
Kinderen van 12 t/m 17 jaar€110

Omgerekend komt het neer op €12,50 per week voor een eenpersoons abonnement uitgaande van 28 weken oogst. Bij een tweepersoons abonnement is dit €11,60 per persoon per week. Je betaalt aan het begin van het jaar voorafgaande aan het oogstseizoen. Mocht eenmalige betaling lastig zijn, dan bestaat de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Later in het jaar deelnemen is mogelijk zolang er ruimte is. De prijs wordt dan uiteraard aangepast.

Oogstafspraken

Oogstdeelnemers hebben gedurende het oogstseizoen toegang tot de tuin op:

· Woensdag van 10.00 – 17.00 uur

· Vrijdag van 10.00 – 17.00 uur

· Zondag van 10.00 – 15.00 uur

Buiten deze tijden is de tuin gesloten in verband met de privacy en rust van de bewoners van nummer 52. Wil je toch een keer een andere dag of tijd oogsten? Stuur ons dan even een berichtje.

Gedurende het oogstseizoen ontvangen oogstdeelnemers wekelijks een oogstbericht per mail met daarin de gewassen die geoogst kunnen worden. Op de tuin worden deze gewassen aangegeven met een vlaggetje.

Oogstdeelnemers oogsten de gewassen zelf. Op een bordje bij het betreffende groentebed is te lezen hoe je dit het beste doet. Als je toch nog twijfelt kan de tuinder altijd helpen.

Enkele gewassen worden geoogst door de tuinder. Bijvoorbeeld wanneer de planten erg kwetsbaar zijn. Dit geven we aan in het oogstbericht.

Oogstgereedschap (schep, spitvork, snoeischaar, mesje) is op de tuin aanwezig.

Blijf in de tuin zoveel mogelijk op de graspaden en de houtsnipperpaden. De bedden zijn met zorg geprepareerd en het is voor de gewassen fijn als de bodem los en luchtig blijft.

Honden mogen even wachten buiten het hek.

Omdat we graag zo duurzaam mogelijk werken is er geen verpakkingsmateriaal aanwezig op de tuin. Zorg daarom voor eigen tassen, kratten of dozen.

Ben je op vakantie of om andere reden niet in de gelegenheid om te oogsten, dan kan een bekende dit in jouw plaats doen. Graag wel even doorgeven aan de tuinders.

Als oogstdeelnemers delen we de oogst. Je kunt meestal oogsten naar behoefte, maar denk daarbij wel aan de anderen zodat iedereen van de gewassen op de tuin kan genieten.

Bij schaarste van een gewas zal de tuinder in het oogstbericht een hoeveelheid aangeven.

Tot slot: oogsters, vrijwilligers en tuinders maken samen NoordWIJde mogelijk. We zien uit naar een vruchtbaar oogstjaar en wensen iedereen veel oogstplezier!

Winkelwagen