Oogstkalender

Het oogstseizoen begint in mei met gewassen die de mogelijke kou en nachtvorst goed trotseren zoals radijs, raapsteel, paksoi, andijvie en groene asperge. De maanden juni tot en met oktober is er een ruim aanbod aan groenten. Daarbij kun je kruiden oogsten zoals munt, salie, tijm, citroenmelisse en peterselie of selderij. Aangevuld met klein fruit als aardbeien en verschillende soorten bessen in juli en augustus. In november sluiten we het seizoen af met groenten als boerenkool, winterpostelein en spruitkool.

Hieronder een indruk van de seizoensgroenten per maand. 

Oogstafspraken

Oogstdeelnemers hebben gedurende het oogstseizoen toegang tot de tuin op:

· Woensdag van 10.00 – 17.00 uur

· Vrijdag van 10.00 – 17.00 uur

· Zondag van 10.00 – 17.00 uur

Buiten deze tijden is de tuin gesloten in verband met de privacy en rust van de bewoners van nummer 52. Wil je toch een keer een andere dag of tijd oogsten? Stuur ons dan even een berichtje.

Gedurende het oogstseizoen ontvangen oogstdeelnemers wekelijks een oogstbericht per mail met daarin de gewassen die geoogst kunnen worden. Op de tuin worden deze gewassen aangegeven met een vlaggetje.

Oogstdeelnemers oogsten de gewassen zelf. Op een bordje bij het betreffende groentebed is te lezen hoe je dit het beste doet. Als je toch nog twijfelt kan de tuinder altijd helpen.

Enkele gewassen worden geoogst door de tuinder. Bijvoorbeeld wanneer de planten erg kwetsbaar zijn. Dit geven we aan in het oogstbericht.

Oogstgereedschap (schep, spitvork, snoeischaar, mesje) is op de tuin aanwezig.

Blijf in de tuin zoveel mogelijk op de graspaden en de houtsnipperpaden. De bedden zijn met zorg geprepareerd en het is voor de gewassen fijn als de bodem los en luchtig blijft.

Honden mogen even wachten buiten het hek.

Omdat we graag zo duurzaam mogelijk werken is er geen verpakkingsmateriaal aanwezig op de tuin. Zorg daarom voor eigen tassen, kratten of dozen.

Ben je op vakantie of om andere reden niet in de gelegenheid om te oogsten, dan kan een bekende dit in jouw plaats doen. Graag wel even doorgeven aan de tuinders.

Als oogstdeelnemers delen we de oogst. Je kunt meestal oogsten naar behoefte, maar denk daarbij wel aan de anderen zodat iedereen van de gewassen op de tuin kan genieten.

Bij schaarste van een gewas zal de tuinder in het oogstbericht een hoeveelheid aangeven.

Tot slot: oogsters, vrijwilligers en tuinders maken samen NoordWIJde mogelijk. We zien uit naar een vruchtbaar oogstjaar en wensen iedereen veel oogstplezier!

Winkelwagen