De tuin

NoordWIJde is een kleinschalige tuinderij van ongeveer 3000m2. De tuin is gelegen op de voormalige schapenweide van de familie Marbus. Vlak achter de duinen, grenzend aan grasland en bollenveld. NoordWIJde bestaat sinds 2019. 

Wat telen we?

Op NoordWIJde telen wij voornamelijk meerjarige gewassen die zich thuis voelen in het schrale duinzand: een grote diversiteit aan kruiden, klein fruit en (vergeten) groenten. En vanaf 2022 ook eenjarige groenten!

We telen onze gewassen voor lokale verkoop. Groenten, kruiden en fruit verkopen we vers van het land. Ook verwerken we onze kruiden en kleinfruit tot thee, jam en siroop.

Kruiden

We telen onder andere theekruiden zoals bergamot, dropplant, citroenmelisse, salie, hysop, munt, kamille en venkel. Hier maken we vervolgens diverse thee blends van. Of eigenlijk ’tisanes’, zoals je een kruideninfusie noemt.

Daarnaast telen we ook ‘hartige’ kruiden voor in de keuken zoals bieslook, tijm, wilde marjolein, dragon, bonenkruid, roomse kervel en lavas. 

Kleinfruit

Op de tuin staan meer dan 150 bessenstuiken zoals kruisbes, jostabes, aalbes, zwarte bes, honingbes, appelbes en gojibes.

Daarnaast vind je er aardbeien, frambozen en bramen. En natuurlijk duindoorn. We liggen tenslotte pal achter de duinen.

Meerjarige groenten

We telen diverse meerjarige (vergeten) groenten.

Denk aan artisjokken, asperges, rabarber, oerprei, wilde rucola en eeuwig moes.

Eenjarige groenten

Nieuw voor seizoen 2022 is de start van de eenjarige groenteteelt op NoordWIJde. 

In onze ‘no-dig market garden’ telen wij veel verschillende groenten. Van andijvie tot winterpostelein. En van alles er tussenin, zoals: biet, sla, peultjes, knoflook, pastinaak, ui, radijs, pompoen, raapsteel, wortel, courgette, spruitkool en prei. Zie voor de volledige lijst de oogstkalender.

Winkelwagen